Gotowanie, to nie tylko kreatywna zabawa w kuchni, ale również bardzo ważny czas spędzony z dzieckiem. Angażowanie dzieci od najmłodszych lat w przygotowanie posiłków pozwala im nie tylko polubić jedzenie, ale też stać się bardziej samodzielnym.

Potraw, które mogą przygotować dzieci, jest naprawdę sporo. Dodawanie składników, łączenie, mieszanie, krojenie, układanie na talerzu, to czynności, które nie tylko rozwijają sprawność motoryczną, ale również kształtują wyobraźnię, uczą planowania aktywności. Dają też przestrzeń do spontanicznego działania, pozwalają na kreatywność i przygotowanie potrawy po swojemu. To jest dla dzieci największa frajda, a przecież o to chodzi, żeby uczyć się przez zabawę w przyjemny i pożyteczny sposób.

By móc dobrać odpowiedni przepis, musimy dopasować go do wieku dziecka.

Najmłodsze dzieci, do mniej więcej 3 roku życia są na etapie poznawania produktów, oswajania się z nimi i doświadczania ich wszystkimi zmysłami. Lubią ugniatać, mazać po stole rękami, ściskać, kruszyć itp.

Starsze przedszkolaki chętniej już tworzą jakieś kompozycje na talerzu. Mogą wykonać proste czynności kuchenne, takie jak na przykład: obieranie gotowanych jajek ze skorupek, miksowanie blenderem składników na pastę, smarowanie chleba, układanie plasterków warzyw czy sera na kanapkach.

 

Ośrodek Rehabilitacyjno Edukacyjno Wychowawczy Profi-Med realizuje projekt dofinansowany ze środków PFRON pt. „ODKRYJ Z NAMI POTENCJAŁ – ZDOBĄDŹ SWOJĄ PRZYSZŁOŚĆ”.

Okres realizacji projektu: 01.05.2022 r. – 31.03.2025 r.