Które dziecko nie lubi naleśników? Fajne jest nie tylko ich zjadanie, ale też przygotowanie! Dzieci szkolne mogą samodzielnie odmierzyć składniki i wymieszać ciasto, a potem pomóc w smażeniu (np. nalewać chochlą ciasto na rozgrzaną patelnię, którą trzyma mama). Młodszym przedszkolakom można zlecić smarowanie naleśników nadzieniem. Na końcu zostaje nam zwijanie, składanie w trójkąty, koperty, czy w co tylko chcemy. Jest to zadanie dla każdego dziecka bez względu na wiek.
Samo ciasto naleśnikowe przygotować możemy na różne sposoby, również z uwzględnieniem tego, co dziecko lubi, albo zwyczajnie może jeść. Najbardziej znane i popularne naleśniki, to te przygotowane z mąki pszennej. Równie pyszne, a przy tym zdrowsze będą te z mąki razowej lub bezglutenowej. Do przyrządzenia bezglutenowego ciasta naleśnikowego nadaje się gotowy miks mąki bezglutenowej, mąka kukurydziana, z ciecierzycy, ryżowa, z tapioki i wiele innych.
Ciekawym patentem na naleśniki jest wykorzystanie zamiast mąki budyniu. Ciasto naleśnikowe nie musi być wcale słodzone. Jeśli mały łasuch lubi słodkości, można z powodzeniem biały cukier zastąpić erytrolem, stewią lub innym słodzikiem. Pamiętajmy jednak, że wiele produktów, które do naleśników możemy dodać jest już słodkich. Nie zawsze cukier lub zdrowszy słodzik będzie więc konieczny.
Przepis na naleśniki budyniowe:
- 1 dowolny budyń o wadze 40 g (czy z cukrem czy bez cukru – to zależy od nas)
- 1 jajko
- 120 ml mleka
- opcjonalnie: skórka otarta z cytryny
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju do smażenia
Ośrodek Rehabilitacyjno Edukacyjno Wychowawczy Profi-Med realizuje projekt dofinansowany ze środków PFRON pt. „ODKRYJ Z NAMI POTENCJAŁ – ZDOBĄDŹ SWOJĄ PRZYSZŁOŚĆ”.
Okres realizacji projektu: 01.05.2022 r. – 31.03.2025 r.