Dyniolina to kolejna z wariacji warzywnych w temacie ciastoliny. Świetna na jesienne dni i halloweenowe klimaty.  Jadalna, miła w dotyku, pachnąca, lekko wilgotna. A ponadto niezwykle prosta w przygotowaniu! Podobny efekt uzyskamy wykorzystując zamiast dyni – marchewkę. 

Potrzebujemy tylko 2 składniki:

  • Pieczona lub ugotowana średniej wielkości dynia (bez skórki)
  • Mąka/skrobia ziemniaczaną (1 kg)

Przygotowanie:

Upieczoną/ugotowaną dynię blendujemy na jednolitą masę, stopniowo dosypujemy mąkę ziemniaczaną porcjami i wyrabiamy ciasto (mąki dodajemy tyle ile nam potrzeba do oczekiwanej konsystencji przypominającej ciastolinę). Ciastolina jest mocno wilgotna (bardziej mokra od marchewkoliny) i cudownie pachnie.

Masa dyniowa świetnie sprawdzi się do lepienia, krojenia, wykrawania kształtów i odbijania w niej różnych wzorów i stempelków. Można jej też spróbować, ( nie za dużo) ponieważ wszystkie składniki są jadalne.

Wskazówka: Ja najczęściej piekę duże kawałki dyni ze skórą w piekarniku ok. 20 min. A po upieczeniu z łatwością zdejmuję skórkę. Masę najlepiej przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce (wytrzymuje kilka dni).

 

Ośrodek Rehabilitacyjno Edukacyjno Wychowawczy Profi-Med realizuje projekt dofinansowany ze środków PFRON pt. „ODKRYJ Z NAMI POTENCJAŁ – ZDOBĄDŹ SWOJĄ PRZYSZŁOŚĆ”.

Okres realizacji projektu: 01.05.2022 r. – 31.03.2025 r.